Nawet w gospodarstwach domowych właściwie każdego dnia zużywany jest olej roślinny. W związku z tym, łatwo wyobrazić sobie, że wszelkiego rodzaju lokale gastronomiczne, takie jak restauracje i bary, zużywają dziennie ogromne ilości oleju. Wtedy pojawia się problem – co zrobić ze zużytym olejem? Przeczytaj, żeby się dowiedzieć.
Olej roślinny – odpowiednia utylizacja to podstawa
Najczęściej używane oleje to rzepakowy, słonecznikowy i palmowy, a także oliwa z oliwek. Używa się ich zarówno do przyrządzenia potraw na zimno, jak i na ciepło, takich jak ryby, frytki i mięsa. Znajduje zastosowanie również w przyrządzaniu słodkości – pączków i faworków. Jeśli olej został poddany obróbce termicznej, musi zostać odpowiednio zutylizowany – każdy powinien posiadać wiedzę, co z nim zrobić, ponieważ wylanie oleju np. do zlewu czy toalety jest absolutnie niedopuszczalne i może spowodować masę problemów. Z czego to wynika? Olej, kiedy ostygnie, staje się twardy i może zatkać rury, co uprzykrzy życie nie tylko nam, ale i naszym sąsiadom. W związku z tym, w domach poleca się na bieżąco zbierać olej do pojemnika, np. butelek czy wiader, a następnie wyrzucać do śmieci. W lokalach gastronomicznych takie rozwiązanie jednak nie przejdzie. Gdzie zgłosić chęć oddania oleju? Prowadząc lokal, najłatwiej jest skorzystać z usług firm zewnętrznych, które taką utylizacją się zajmują.
Odbiór oleju posmażalniczego – jak wygląda?
Warto wiedzieć, że nawet zużyty olej smażalniczy przedstawia pewną wartość. Mimo tego, że bywa kłopotliwy, a nawet niebezpieczny dla kanalizacji, jest surowcem świetnie nadającym się do recyklingu. Jeśli postąpimy z nim rozsądnie, przysłużymy się środowisku naturalnemu, nie mówiąc już o tym, że unikniemy problemów z prawem, bo wylewanie oleju gdziekolwiek nam się podoba, jest niezgodne z prawem. Jak już zostało wspomniane, olej należy oddać specjalizującej się w jego recyklingu firmie zewnętrznej. Odbiór oleju posmażalniczego odbędzie się sprawnie oraz szybko – jako właściciel restauracji, po zgłoszeniu chęci skorzystania z usługi, nie musisz się o nic martwić. Jak wygląda cały proceder? Jest on banalnie łatwy. Zazwyczaj klient otrzymuje specjalne pojemniki, w które następnie musi zebrać olej. Kolejnym krokiem jest przekazanie go firmie.
Kto powinien skorzystać z usługi odbioru oleju smażalniczego?
Odbiór oleju gastronomicznego to idealne rozwiązanie dla wszystkich przedsiębiorstw, które zużywają olej spożywczy. Najczęściej będą to restauracje, smażalnie, food trucki czy lokale z fast foodami. Często też usługami firm zajmujących się odbiorem oleju zainteresowane są hotele czy szkoły posiadające stołówkę. Co dzieje się ze zużytym olejem po przekazaniu go wybranej firmie? Jest on poddawany profesjonalnemu recyklingowi. Po tym, jak zostanie oczyszczony, jest w dalszym ciągu wykorzystywany, np. do biopaliw czy też jako składnik detergentów.
Odbiór oleju gastronomicznego – gdzie zgłosić?
Skorzystanie z usług firm zajmujących się odbiorem oleju posmażalniczego ma wiele zalet. Po skorzystaniu z usługi, otrzymamy Kartę Przekazania Odpadu – to dokument, który potwierdza, że nie pozbyliśmy się oleju niezgodnie z prawem. Takiej karty wymaga m. in. Sanepid czy Inspekcja Ochrony Środowiska. Dodatkowo, mamy komfort psychiczny związany z tym, że nie robimy nic niezgodnego z prawem, a środowisko naturalne przez nas nie cierpi. Gdzie zgłosić chęć oddania oleju? To bardzo łatwe. Wystarczy wejść na stronę wybranej firmy. Odbiorem zużytego oleju zajmuje się m. in. Euro Eko Polska. Na stronie należy wybrać region, w którym znajduje się nasza restauracja, a następnie będziemy już mogli skontaktować się z pracownikiem, z którym ustalimy szczegóły odbioru oraz dopełnimy formalności.
Należy pamiętać o tym, że niezależnie od tego, czy prowadzimy punkt gastronomiczny, czy też po prostu smażymy w domu, olej należy właściwie recyklingować. Nigdy nie wylewajmy go do toalety czy zlewu, lecz zawsze zbierajmy w specjalne pojemniki, dzięki czemu przysłużymy się naturze oraz kanalizacji.